Azt hiszem, kutyáinknak arany élete van.

Persze, nem tökéletes, hiszen viszonylag kevés időt töltünk együtt, és nálunk is megjelenik a nagycsaládosok szokásos problémája: kevesebb figyelem jut egy 'gyerekre', mintha egyke lenne.

Cserébe viszont nap közben sokadmagukkal játszanak a kert számukra elkerített részében, vagy a kennel árnyékában / melegében pihenhetnek, évszaktól függően. Jó időben kedvenc tartózkodási helyük a kertrészük közepén lévő 'emelvény', ahonnan jól szemmel lehet tartani a környéket.

Este azonban az egész bagázs becuccol a lakásba! Ez ugyan nagy terhet jelent a családnak, de nagyon fontosnak tartom az együttalvást, mint az összetartozás erősítőjét – és, magam is nyugodtabban fekszem le abban a tudatban, hogy mindenki megvan, jól van, biztonságban van.

Nálunk úgy van, hogy persze minden kutyával együtt foglalkozunk, ami az etetést, futtatást, mozgatást illeti, de azért mindenkinek megvan a maga külön gazdája, aki dolgozik, vadászik vele. Talán a ringdresszúra az egyetlen kivétel: azt mindenkivel én gyakorolom.

Az almok, a kiskutyák természetesen nincsenek 'szabadlábon' – ez balesetveszélyes lenne számukra, no meg a fertőzésveszély is nagyobb lenne. De azért a kifutójukban életkoruknak megfelelő ügyességfejlesztő játékszerek vannak, mire 7-8 hetesek szinte mini agilitypálya alakul ki. Ezt azért tartom fontosnak, mert új családba kerülvén az első hónapban a fertőzésveszély elkerülése érdekében nem mehetnek utcára, kutyaközösségbe, ezért lényeges, hogy még nálunk kialakulhasson a kellő mozgáskoordináció és a motorikus funkciókhoz kapcsolódó bátorság.

Szerencsére nagy a kétlábú család is, sok barát, ismerős jár hozzánk, ezért 'szocializáló személyzettel' nincs gondunk - természetesen Blanka unokám élen jár ezügyben. (És hamarosan Kinga is csatlakozni fog nővérkéjéhez.)

Ch.BiH Hookside Ekko from Pitypang (Vagyis: Banya)

 

MET MV 4983/H/07 Sz: 2006-05-18. - törzskönyv
(Csipkéskúti Táltos – Hookside Banya)
Eredményei: Ch.BIH, 3*CAC, CACIB, TSZ, AV, ŐTV. CSD: FDB 2MV125M25 (HD-B)
Anyja Pitypang Entri dédunokája. Angliában született, és – bár eredetileg Zselykének gondoltam hívni – amikor megérkezett 3 hónaposan, néhány óra alatt rájöttünk, ő „banya” és kész. Apja, Csipkéskúti Táltos, a kiemelkedő kiállítási sikerei mellett a gyakorlatban bizonyította vadászati adottságait.
Igazi NŐ, sőt nőci. Ha Tamás, a főgazdája rászól valamiért, tekergeti a fejét, megbánóan és látványosan megadja magát, hisz ő egy gyönge és ártatlan kislány… de amit igazán fontosnak gondol, azt a maga feje után teszi tovább. Végtelen gondoskodó természetű, fontos feladatának tekinti társainak rendszeres átnézését és a gonoszul megbúvó kullancsok kiszedését.
A standard alsó részén van méretben, finom csontú, de nagyon szabályos felépítésű, remek szögellésekkel. Mezőben gyors, mint a villám, nagy szenvedéllyel és kiváló orral keres. Nem versenyre lett képezve, ő Tamás vadászkutyája, strapabíró, fáradhatatlan. Termete ellenére rámenős, a sebzett rókát is ügyesen fojtja.

Kölykei:
Luppa Vadász Ludastól (2011) – Pitypang CS alom


A lap tetjére
 

CHAMPION PITYPANG RIGLI

MV 3353/05, Sz: 2005.03.21.  -  törzskönyv
(HVCh. Pusziszóró Simon - Pitypang Csitri)
Eredményei: TSZ, 3xCAC, Res.CAC, CACIB, 3xBOB, CH-MNO.
Munka eredmények: AV, ŐTV: I. díj, 239 pont.
CSD szűrés:FDB-nél: 2MV-111N24, vagyis a legjobb fokozatot érte el. Ő is anyjára ütött, kívül-belül tiszta "Csitri". Küllemében örökölte anyja eleganciáját, tökéletes testfelépítését,típusát, természetében pedig - éppúgy. Mint Csitri - kutyákkal szemben távolságtartó, emberekkel-gyerekekkel pedig végtelenül kedves, alkalmazkodó, de nem követelődző, tolakodó, nem annyira "érintés-orientált" és mindig a gazdán lógó, mint sok vizsla. Igazi nagy mezős kutya, gyönyörű a futása, nagyon gyors, fáradhatatlan. Szenvedélyes vadász!
Származását tekintve, laza vonaltenyésztés Mátai Csutkára, a nyolcvanas évek talán legjobb és legeredményesebb vizslájára.
Kölykei:
Pitypang Öcskös Carlostól (2008) - a Pitypang "Ték": Az alomból Tipli Angliában, az Addaci kennelben él. Trikó pedig nagyon jó pontszámmal teljesítette az ŐTV-t.
Csővárberki Újonc Daltontól (2010) – Pitypang Bukta, az egyke.


A lap tetjére


CHAMPION PITYPANG PIMASZ

MV 3078/05, Sz: 2004.12.05.  -  törzskönyv
(SkCh. Amys Splneny sen - Pitypang Berta)
Eredményei: 4xCAC, R.CAC, 2xCACIB, 2xBOB, BiHCH, CGCH, VAV, Vízi-mezei vizsga
CSD-szűrés: FDB  2MV-108E24
Úgy látszik, a "bertaság" jól öröklődik! A természete kiköpött anyja, okos, tanulékony, de határozott véleménye van a világ dolgairól, amit kifejezésre is juttat! Arckifejezése, mimikája tiszta Berta! És már rájöttem, hogy hibát követtem el a névadáskor, tudván, hogy "nomen est omen" - igen, Pimasz pimasz! Ő hivatott arra, hogy Péter mellett anyja utódja legyen a vadászatokon. Lelkesen és szépen keres a mezőben - de "előreküldi az orrát", és ha úgy érzi, "üres" a terület, akkor minek futkározzon?!, gondolja ő. Olyankor aztán kicsit próbál lazsálni egy szénaboglya hűvösében, ahol úgy gondolja, hogy "istene" nem látja...   Na ja, nem mindig a legokosabb kutyát a legegyszerűbb kiképezni! Egyébként nagyon jól terhelhető, igazi vadász-szenvedély fűti, kiváló apportőr.
Kölykei:
Csipkéskúti Parittya Vigéc-től (2008) - Pitypang "U" alom
Galériájuk ide kattintva megtekinthető
Bédai Valley Hunter Bugactól (2009) - Pitypang ZS alom: Zsella "Zsazsa" Finnish Junior Winner '09 és Nordic Jun.Winner '09 (ő Finnországban a Bájos Lélek kennelben él).
HGCh, HSCh, CIB, EUCh. Veteran EUCh, Amsterdam-winner Csipkéskúti Táltos-tól (2011) – Pitypang “D” litter


A lap tetjére
 

CHAMPION PITYPANG ORKA (barátai számára egyszerűen "Dorka")

MV 2464/04 Sz: 2004.05.27.  -  törzskönyv
(Győrújfalvi Gyaur - Pitypang Berta)
Eredményei: 3xCAC, 2xCACIB, BOB, BOG, BiH-Champion, VAV
CSD szűrés eredménye: FDB 2MV-101M24
Majdnem háromévesen vásároltam vissza, mert eredeti gazdájával nem jöttek össze, nem tudott vele dolgozni. Kíváncsi voltam, mi a gond? Nagyon hamar megtaláltam vele az összhangot, bár férfiakkal szemben sokáig tartózkodó volt még. Nagyon kiegyensúlyozott, figyelmes kutya, de ugyanakkor nagyon szenvedélyes, örökmozgó. Kifejezetten könnyen tanul, de azért határozottan fogni kell, mert munka közben is nyüzsög, mindig menni akar. Mára kifejezetten "birdy" - nincs jó magyar szó erre, szenvedélyes madárvadász a jelentése – az elhozókészsége is jó. Mostmár nagyon sajnálom, hogy nem kölyökkortól dolgozom vele! Sokat hozott anyja természetéből, és szerencsére Berta kiemelkedően szép fejét is örökölte.
Kölykei:
HJCH. Csipkéskúti Rablótól (2008) - Pitypang "V" alom,
Virtigli - Finnish Jun.Winner '09
Vértes - Hungária Junior Champion
HGCH. Csővárberki Csúzlitól (2009) - Pitypang "A" alom
Bédai Tangótól (2010) – Pitypang „C” alom


A lap tetjére
 

PITYPANG NANA

   

(Pitypang Kóbor - Pitypang Csitri) Sz: 2003.06.16.  -  törzskönyv
Eredményei: TSZ, AV, VAV
HD: kiváló, FDB 2MV-110N45
Nana, az örökmozgó sajtkukac.  Nana, a peches.
Eredetileg nem terveztem megtartani. Az USA-ba ment volna, de a szállítás előtti napokban mégis lemondták. Utána nem találtam neki megfelelő gazdát, mert akkor már láttam, hogy ő nem könnyű eset. Ő bármit csinál, "sok". Ha szeretetre vágyik - és mikor nem? - mérhetetlen vehemenciával túrja a fejét az ölünkbe. Ha szigorúan rászólunk, olyan kétségbeesett arcot vág, mintha épp ölni készülnénk.  Ha nincs meg a napi - jó  nagy - mozgásadagja, elviselhetetlenül nyüzsög. Viszont, ha dolgozni kell, akkor sem ismer lehetetlent. A falon is fölmegy szinte a vadért, az apportért. Pedig sérült a lába, ezért nem is lehet kiállításra vinni. Fiatalon kétszer is volt keresztező-szalagszakadása, kétszer műtötték, ami látszik a mozgásán, állásán.
Kölykei: 2007.01.09. - HJCh. Csipkéskúti Rabló: Pitypang "Siserehad" (12 kölyök született, köztük Selma, aki Belgiumban, az Alfa Pongo kennelben él és Suhanc, aki a miénk maradt!
A kölykök galériája ide kattintva megtekinthető

A lap tetjére


PITYPANG KÓBORsz: 2001.04.18.   -  törzskönyv
Eredmények: TSZ, AV-kiváló.
Csípőízületi diszplázia szurés: FDB 1MV-62E24.

Tamás kutyája, aki már 6 hónaposan bedobta a mélyvízbe, azóta gyakorló vadászkutya. Remek elhozó, jó orra és szenvedélyessége tapasztalatlansága ellenére sok elveszettnek tűnő vadat mentett meg már első szezonjában. Sajnos egy szerencsétlen baleset miatt a lábtőízülete sérült, nem terhelhető, ezért egy barátunknál lett családi kedvenc.

A lap tetjére  


PITYPANG KÓSZAsz: 2001.04.18.   -  törzskönyv
Magyarországi eredményei. TSZ, AV.
Csípőízületi diszpláziaszűrés: excellent: OFA VZ-9052E45F-PI.
Kölykei:
Triad's Dry Martini tol: 2004.04.24.: Pitypang Öcskös , Pitypang Örzse

Igazi lány, elegáns, de jó méretű és jó csontú. Már néhány hónaposan állta a verebeket a kertben, persze "szemre". Most a "Vizslavilla" kennelben él Kanadában.

A lap tetjére  


PITYPANG GONDORMET MV 8457/00   Sz: 1999.12.11.   -  törzskönyv
Eredményei: CAC, CACIB, Alapvizsga: kiválóan megfelelt.
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: mivel a bal oldalon a Norberg-féle szög 100 fok alatti, nem kapott FDB besorolást.

Az embereknél csak egy jobb van szerinte a világon: a MEZŐ, a vadak. Imád futni a szélben, keresni a madarakat, meg a nyulakat (kár, hogy nem lehet versenyt futni velük, de ezért az egyért a 'mama' nagyon mérges)
Munka szempontjából számomra ő az ideális vizsla. Ha kell, kemény, nem bánja a megpróbáltatásokat, ő el akarja érni célját. Viszont rendkívül simulékony természet, meg akarja érteni, amit kérek tőle, s ha már megértette, természetesen úgy is akarja csinálni. Kiemelkedően jó orra van, rendkívül magas fejtartással, olthatatlan szenvedéllyel keres.

A lap tetjére


HCh. PITYPANG CSITRIMET MV 5590/97  -  törzskönyv
sz: 1997.03.30.
Kiállítási eredményei: 4x CAC, BOB, HPJ, CACIB
Munkaeredményei: KV: I.díj, Vizi - mezei vizsga II.díj, CACIT Hortobágy Kupa: II.díj, 5. hely Field trial: 2xCQN, 'nagyon jó'
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: FDB 2MV-26N32 (excellent), szemészeti szűrés: negatív
Kölykei:
Zámi Bütyök tol: 2001.
Luppa Vadász Fickó tól: 2002. Pitypang Mágia , Pitypang Mágnás
Pitypang Kóbor tól: 2003.06.16. Pitypang Norma , Pitypang Nemes Héra , Pitypang Nótás ,
Pitypang Nana
Pusziszóró Simon tól: (2005) Pitypang Rigli , Pitypang Rozsnyó , Pitypang Réde , Pitypang Rozsda

Az ő embere Dániel. Sok gondja-baja van vele, mivel nem mindig értik meg egymást.
Csitri az embereket végtelenül szereti, jó lenne, ha mindig lenne valaki, aki épp simogatja. Viszont - szerinte - ez a sok kutya körülötte teljesen fölösleges, csak zavarják az embereket a vele való törődésben. Bár elég jó pozíciója van a falkában, inkább félrehúzódik, csak a kiválasztott kevesekkel játszik együtt. Sokat zsörtölődik a fiatalokkal, akik inkább kikerülik a mogorva "vénlányt". Idegen kutyákra kifejezetten acsarkodó. Kivétel persze a szomszéd Csibészke, az igaz szerelem. (Kár, hogy husky - németjuhász keverék) Babázni viszont imád, szenvedélyes anya. Egyszer Lucskos kölykeit is "elszerette" ténylegesen tejelve etette-gondozta őket. A családi nevelés emlékét fénykép őrzi.
Viszont a mezőn átalakul: szenvedélyesen és kiváló orral keresi a vadat. Kedvenc apportja a sündisznó, a falkagazda bánatára, hiszen nyáron - ősszel minden esti program a "süntravel" (Csitri behozza a süniket a házba, a "mama" visszaszállítja őket az utca végére a töltéshez).
Bár még nem nyugdíjas, hiszen a 2007/2008-as szezont végigvadászta, azért nagyanyóként tölti hétköznapjait: szeretettel tűri főleg Blanka (de már Kinga is beáll a sorba!) örök nyúzását, órákon át totyog mellette, amikor sétáltatósat játszik, vagy megszemélyesíti a lovacskát, akit "tanítani" kell és körbe körbe vezetni; illetve asszisztál az igazi nagyitól ellesett ringdresszúra gyakorlásnál is. És amikor a gyerekek nincsenek otthon - láthatóan hiányolja őket!


A lap tetjére


PITYPANG CIDRI "LUCSKOS"MET MV 5537/97  Sz: 1997.03.13.   -  törzskönyv
Kiállítási eredményei: CAC, Res.CAC
Munkaeredményei: Képességvizsga: I. díj, Mezei - Vízi vizsga: II. díj
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: FDB 2MV27E32 (fair)
Kölykei:
Bob zo Stready -től: 2000.

Beceneve onnan ered, hogy kölyökkorában az itatóedény körül, vagy a kerti kutyakádban lebzselt naphosszat. Most is imádja a vízi munkát! Gazdája Tamás, aki korán befogta a praktikus vadászatba, nem versenykutyának, hanem "napszámos" vadásznak nevelte. Eminens tanuló, fél szeme munka közben mindig a gazdin, türelmesen mutatja a mellette kiképzett fiataloknak ezredszer is a feladatokat. Elsődleges feladatának tekinti a környék macskáinak tanulmányozását. Pechünkre nem mindegyik 'macs' bírja ezt a kitüntető figyelmet.
Kifejezetten nagy termetű, csontos szuka - mégis elég alacsony rangú a falkában. Tipikus sokadik gyerek: kézzel-lábbal kommunikálva, ezer hanggal, embertől ellesett mosollyal hívja fel a gazdik figyelmét magára. Minden bohócságra kész!


A lap tetjére


HCh., HGCh., ICh., VDH-CH. PITYPANG BERTAMET MV 4929/96, Született: 1996.07.11.   -  törzskönyv

Kiállítási eredményei: HPJ, 7x CAC, BOB, 2x CACIB, Fiatal Klubgyoztes, Világkiállítás - 2003, Dortmund: Res.CACIB
Munkaeredményei: Field trial: Kitűnő, Res.CACT, nagyon jó, CQN Vízi mezei vizsga: I. díj, 270 pont, CACIT Hortobágy Kupa: I.díj
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: FDB 2MV-15M31 (good), szemészeti szűrés: negatív
Kölykei:
Vadóca Király tól (2001): Pitypang Kóbor , Pitypang Kósza , Pitypang Kincső.
Gyorújfalvi Gyaúrtól (2004): Pitypang Oportó 1 2 ,
(D)Orka
Amys Splneny sentol (2004): Pitypang Pocok , Pitypang Pimasz

Az ő "embere" Péter, akire nagy gonddal vigyáz. Résen kell legyen, mivel gazdája hajlamos a félrelépésre - más kutyákkal, esetleg 'kétlábú' konkurenciával való foglalkozásra. Emellett sok gondja akad gyakran változó összetételű és kevéssé tekintélytisztelő fiatalokkal teli falkája vezetésével, hiszen ő a Pitypang falka első számú szukája. És még a szomszéd macskát is szemmel kell tartania!!!
Mivel gazdáját tanította a vadászat és a vizslaversenyek rejtelmeire, első alma négy éves korában született. Teljesen egészséges, gyors, szenvedélyes vadász, végtelenül játékos, ugra-bugra vizsla. Egy dolgot utál igazán: ha Péter a könyveivel matat órákon át, ahelyett, hogy vele játszana! Kedvenc étele: a KENYÉR.

Jelenleg Szegeden él Péterrel, és kedvéért még egy új szakmába is beletanul fokozatosan! Péter környezettudományi kutatásának, szakdolgozatának is egyik (fő) szereplőjévé vált, a mocsári teknősök (Emys Orbicularis) titkainak kikutatásában segédkezve.

A lap tetjére


PITYPANG ZALAMET MV 4090/95   Sz: 1995.12.02.   -  törzskönyv
Kiállítási eredményei: HPJ
Munkaeredményei: Field Trial European Cup Team Champion, Vízi - Mezei vizsga: I.díj, Field Trial, CACT, R.CACT, CQN
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: FDB 2MV-12E29

A szerelem. ő életem KUTYÁJA.
Már öt hetesen kitűnt figyelmességével, érdeklődésével. Okos volt, és ezt tudta magáról. Könnyen palira vette, aki nem ismerte, általában elérte az embereknél, amit akart. Nekem is kellett egy-két év, mire ráébredtem, hogy a fejemre nőtt és keményen kézbe vettem. Akkor viszont hamar megtanulta a leckét, és bármit megtett, amit kértem tőle.
Zseniális orra volt, igazi szenvedélye a MEZŐ, a fácán és a fogoly. Kistestű, filigrán kutya, aki igazi tehetségét mezei versenyeken mutatta meg. Öt versenyen indult, ebből 1 x CACT, 1 x R.CACT, 2 x nagyon jó, 1 x CQN lett. Reserve Európa Field Trial Champion, illetve Csapat-Európa champion.
Sajnos mindenes versenyen nem szerepelhetett, karrierjét nagyon hamar félbeszakította egy sérülésből eredő betegség (mellső lábtő ízületi gyulladás) majd egy másik végzetes betegség, májrák végzett vele négy és fél évesen. Még élete utolsó hetében, már csont-bor soványan is élvezte a mezőt.
Különleges adottságai (extra jó orra és okossága) utódaiban szerencsére megtalálhatóak.
Kölykei:
Pitypang Szilajtól: (1998) Pitypang Dani (Svájc),
Amys Splneny sen tol: (1999) Pitypang Gondor , Pitypang Gerle (Finnország).


A lap tetjére


PITYPANG ENTRIMET MV 7114/92  Sz: 1992.   -  törzskönyv
Magyarországi eredményei: HPJ, CAC, Képességvizsga: I.díj, Vadászati alkalmassági vizsga

Kicsi, filigrán, elegáns, szabályos szuka, nagyon sötét szemmel és szép fejjel. Örökölte apja kiemelkedően jó orrát és munkakedvét. Fiatalon Angliába ment, a Hookside kennelhez - s ennek a tenyésztési együttműködésnek az eredménye - az ő unokája - napjaink Európában leghíresebb vizslája, Hookside Csaba.
Kölykei:
Magyarországon egy alma volt Pitypang Vackor tól: Pitypang Orbán (Svájc)
Vadászfai Zsellér tol (Angliában): Hookside Sör Sanyi.

A lap tetjére


PITYPANG VACKOR
(Nádkajtató Cakk - Helvécia Dóra)MET MV 4155/90   -  törzskönyv
sz: 1990.02.10.
Csípőízületi diszpláziaszűrés: egyik oldal mentes, másikon nem értékelhető a súlyos törések és bénulás miatt.

Nagy reményeket ébresztő versenykutya-tanoncként kezdte pályafutását, de 8 hónapos korában baleset érte: medence és keresztcsonttörése lett, lebénult. Hosszú hónapok fáradtságos munkájával tanítottuk meg újra járni, de munkakutya persze sosem lett belőle. Viszont örökké vidám családi bohóccá vált, minden játékban benne volt. Igazi gazdája Dániel volt, aki kisfiú létére oroszlánrészt vállalt a gyógyításában, tornáztatásában - elválaszthatatlan barátok lettek. Rendkívül okos, simulékony természete volt, s a vadászszenvedély még nyomorékon is élt benne, azért nem tudtuk gyógyulása után sem kivinni, mert addig hajtotta magát, amíg már kicsúsztak alóla félig béna hátsó lábai. Rendkívül sötét szeme volt.
Tízéves korára a baleset következtében annyira fájdalmassá vált számára a mozgás, és a sok gyógyszer következtében annyira leromlott az általános állapota, hogy el kellett altatni.
Utódai:
Pitypang Entri-től: Pitypang Orbán ,
Hookside Braid-től: Pitypang Csitri .

A lap tetjére  


BkHCh. PITYPANG TALLÉRMET MV 2976  -  törzskönyv
1989.05.01.-2003. március
Kiállítási eredményei: Derby gy., 6xCAC, CACIB, R.CACIB, BOB
Munkaeredményei: Vizi - mezei vizsga: I.díj
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: 'B'

Közepes méretű, elegáns, jó felépítésű kan, illusztris fejjel és nagyon sötété szemmel. Szenvedélyes vadász, a munkában kemény és kitartó. Alkalmazkodó, jó természetű, könnyen kezelhető kutya. Extra jó orra sok utódában megtalálható. 13 évesen is még vadászott. 14 éves korában, 2003 májusában szívelégtelenségben halt meg.
Kiemelkedő utódai:
Pitypang Gyöngéd Luca , Pitypang Entri , Pitypang Center (Csehország), Árvaváraljai Gézengúz (USA), Lucanapi Kincso , Luppa Vadász Fickó , Pitypang Zala , HGCh. Pitypang Berta .

A lap tetjére
 

ICh., HCh. PITYPANG TRÉZSIMET MV 2980/89  -  törzskönyv
1989.05.01.-2003. szeptember
Kiállítási eredményei: HPJ, 5xCAC, 3xCACIB, 2xBOB, Klubgyőztes
Munkaeredményei: Euro-Derby: I.díj, Mindenes Vizsla verseny: I.díj, R.CACT, Speciális Magyar Vizsla verseny: III.díj.
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: 'A' (excellent)
Kölykei:
Pitypang Gyimes tol: Pitypang Zala , HGCh. Pitypang Berta ,
Pitypang Szilajtól: Pitypang Cidri "Lucskos" .

Évekig volt a falka vezetője, még idős korában is volt tekintélye utódai előtt. Szorgalmas, kitartó vadász volt, mezőben, vízen egyaránt szeretett vadászni. Sok vizslaversenyen szerepelt, bemutatókon népszerűsítette fajtáját, mint munkakutyát, bár ezt csak bohóckodásnak tartotta. Utána viszont csalhatatlan szimattal válogatta ki a közönség tagjaiból azokat, akik némi kajával rendelkeztek, s nem lehetett ellenállni a szenvedélyesen - és láthatóan - éhező (bár kissé molett) kutyának.
Csak az utolsó félévben betegeskedett. 14 évesen még gyorsan regenerálódott egy emlődaganat-műtét után, de pár hónappal később valószínűleg agyvérzés okozta rosszullétek után örökre elaludt.

A lap tetjére


HUBERTUS GARAS(Vadászfai Kozák - Hubertus Dáma)  -  törzskönyv
MET MV 2549/88
sz: 1988.
Eredményei: CAC, Vadászati alkalmassági vizsga
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: 'B'

Nem velünk él, családi kutya, így vadászati adottságai csak vizsga szinten lettek kipróbálva. Jól apportírozott és állt, keresett, csak a vizet nem szerette igazán. Viszont kitűnt korrekt felépítésével, különösen a szögellései voltak kiemelkedően jók, és gyönyörű arca, sötétbarna tekintete emlékezetes.
Lánya Pitypang Entri , dédunokája Hookside Csaba.

A lap tetjére


GBSCh. HOOKSIDE BRAIDMET MV 3072/H/95  -  törzskönyv
sz: 1987.04.21.
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: 10 point (UK)
Kölykei Magyarországon:
Hookside F.Tamás tól: HGCh. Pitypang Szita ,
Pitypang Vackor tól: HCh. Pitypang Csitri .
Unokája (Pitypang Szita - Valley Hunter Yankee at Bedai): Boogie-Woogie of Szedresi

A 'Vendég'. Hétévesen érkezett Magyarországra, de ennek ellenére jól beilleszkedett a falkába, mindig a többieket nézte, hogy mit kell csinálni, hiszen nehezen értette eleinte a mi furcsa beszédünket. Jól dolgozott a mezőben, szépen állt - csak szerette magát függetleníteni tőlünk, ami érthető, hiszen 'második ifjúkorában' érkezett. Kiváló, erőteljes testfelépítését, szabályos szögellését, lábállását utódaiban is megtaláljuk.
11 évesen agyvérzés miatt kellett elaltatni.

A lap tetjére
 

Ch., ICh. HELVÉCIA DÓRA

MET MV 14257  -  törzskönyv
sz: 1986.02.21.
Kiállítási eredményei. Babérkoszorús Hungária Champion, Nemzetközi Szépségchampion, Világgyőztes, HPJ, 5xCACIB, 4xBOB, BOG, Res.BIS
Munkaeredményei: Vízi-mezei verseny: I/b díj, res.CACT, Mindenes Vizsla verseny: III.díj Speciális Magyar Vizsla verseny: I/b. díj, Res.CACIT
Csípőízületi diszplázia szűrés eredménye: 'A' (excellent)
Kölykei:
Vadászfai Merész tol: ICh., HCh. Pitypang Trézsi , BkHCh. Pitypang Tallér , HCh., JWCh. Pitypang Trilla ,
Nádkajtató Cakk tól: Pitypang Vackor , Pitypang Vanda ,
Magor Báró tól: Pitypang Kolos , Pitypang Kapos ,
Csatárkai Kanásztól: Pitypang Tomi (USA), Pitypang Tóbiás (Svédország).

Bár nem ő volt az első vizslánk, tulajdonképpen ő a 'vonal-alapító'. Nagyon sok dicsőséget szerzett, nemcsak kiállításokon, hanem versenyeken is - bár munkateljesítményét nyilvánvalóan befolyásolta, hogy vezetője - Zsuzsa - első versenyre képzett vizslája volt. Ennek ellenére csodálatos volt az összhang vizsla és vezetője között, sok nehézségen átsegítette kezdő versenyző gazdáját. Nem volt kimagaslóan jó orra, de nagyon megbízhatóan, szeretettel dolgozott - néha kicsit 'puhán', a váratlan nehézségek, szélsőséges körülmények elvették a kedvét - de ha érezte, hogy vezetőjének fontos a dolog, azért megtett minden tőle telhetőt a közös cél érdekében.
Nem volt vezéregyéniség, a barátságot kereste emberrel és kutyával egyaránt, sose verekedett életében, nem akart falkavezér lenni, falkatársai mégis tisztelték benne a 'nagyit'.
Egy fiatalkori bélelzáródástól eltekintve sose volt beteg, még 14 évesen is könnyedén ügetett, elbogarászott a mezőn. 15 éves korában nagyfokú agyér-elmeszesedés miatt kellett elaltatni.


A lap tetjére