A PITYPANG magyar vizsla kennel gazdái: Füzesiné Szegvári Zsuzsa, Füzesi Tamás, Dániel, Péter, Blanka (2004), és Kinga (2006) valamint a jelenleg itt élo 11 vizsla, és a három „jöttment”: Pamacs (pumiszeru kevi),  Foltos (talán collie - németjuhász keverék) és a legfrissebb „találmányunk” Ovis, a terriermix szeretettel üdvözlik minden látogatójukat mind valós, mind virtuális otthon(lap)ukban.
E-mail: pitypangvizsla@gmail.com
Tel.: +36 24/462 144, mobil:+36-30/9522003
     
     

Hogy kezdődött?

   
     
 

Nekem 1965 május 25-én. Akkor voltam életem első kutyakiállításán, és rögtön résztvevőként! Az Állatkertben volt, a Pálmaház mögötti sétányon. Volt vagy száz kutya!

Akkoriban Dr. Répássy Ervinné Körösparti terrier kennelében lábatlankodtam kisgyerek segítőként, s utána is vagy 15 évig a terrierekről szólt az életem. A kutya meghatározta pályaválasztásomat is: állattenyésztés, agráregyetem Gödöllőn.

Hogy lett ebből rövid szőrű magyar vizsla? Hát házasság útján, 1979-ben.... Ifjú házas korunkban kezdett Tamás vadászni, és ha vadászat, ahhoz vadászkutya kell - ez érthető. Na jó, legyen akkor magyar vizsla, de legyen drótszőrű és csakis szuka - ez volt a kikötésem. Erre Tamás hazaállított egy rövid szőrű kannal, Kávai Éber Komával.

 
 

Aki hálából felforgatta az életünket! Tamás is elkezdett intenzíven kutyázni: kiállítások, vadászat - tehát kiképzés, vadászkutyaversenyek...

Az első Pitypang alom 1984-ben született meg, többévi kiállításozás, vizslás vadászat, kennel-látogatások után. Egy Dunakömlődi (ő nem váltotta be reményeinket, így nem vittük tovább a vonalat) és egy Hubertus vérű (Juhászföldi Marcsa) szukával indultunk - sajnos az ő vérvonalából hamar kikoptunk két fatális baleset következtében. Pedig Pitypang Szikra nagyon ígéretes fiatal szuka volt, és teljesen diszpláziamentes. 1986-ban megszületett Helvécia Dóra, Dórikám, az igazi vonalalapító, egyszersmind első igazi versenykutyám.

Ma is az ő utódai vesznek körül...

1986-ban szerveztük az első vizslaversenyt, Dunaharasztiban, ami Bősz Józsi bácsi türelmes segítségének, magyarázatainak köszönhetően nagy sikerrel zárult! Ettől kezdve hosszú ideig minden évben szerveztünk versenyt, versenyeztünk, vadászkutya kiképzést vezettünk.

1989-2004-ig Tamás volt a MEOE MVK elnöke. 1991-től kezdődően vezetése alatt a Klub minden évben megrendezte a Speciális magyar vizsla versenyt, majd 1997-től kezdődően a Hortobágy Kupa Vízi-mezei versenyt. (Ez utóbbi nem csak a magyar vizslák előtt nyitott) És minden évben csapatot - de legalábbis versenyzőt - küldött mind a Dunántúli, mind az Alföldi MVV-re.

Több mint 10 éve mindketten vadászkutya teljesítménybíróként is tevékenykedünk. Tamás régóta a Teljesítménybírói Tanács tagja is - és 2008 decembere óta a VTBT elnöke.

Közben a Pitypang kennel is élt - bár sokszor épp a klub érdekében kifejtett munkánk miatt erre kevesebb idő és energia jutott.

Tenyészetünk jelmondata: A JÓ VIZSLA LEGYEN SZÉP IS!
Tudjuk, hogy a magyar vizsla évszázadok alatt formálódott olyanná, amilyennek ma szeretjük, és az egyetlen szelekciós szempont az volt, hogy a kutya jól vadásszon. Vagyis a vizslát a munka tette azzá, ami. Meggyőződésünk, hogy a mai tenyésztők előtt is csak egy út járható: meg kell őrizni kiváló szellemi tulajdonságait, miközben egyre szebbé és egyre egészségesebbé tesszük.

Célunk olyan kiváló vadászati adottságokkal (jó orr, szenvedély, figuratív vadmegállás, apportkészség) rendelkező rövid szőrű magyar vizslák tenyésztése, amelyek szikárak, nemesek, elegánsak: szépek, emellett jó idegrendszerűek, kedves természetűek és rendkívül könnyen taníthatóak.

A tenyésztéshez csak olyan kutyákat használunk, amelyek vadászati adottságairól meggyőződtünk. Legfőbb büszkeségeink azok a PITYPANGOK, amelyek a kiállítási győzelmek mellett a vadászatban, vizslaversenyeken is kitűntek. Emellett elengedhetetlen az is, hogy korrekt testfelépítésűek és egészségesek legyenek. Mai kutyáinknak legtöbb esetben már a dédszüleit is szelektáltuk csípőízületi diszpláziára, ezért elmondhatjuk, hogy egyre ritkábban fordul elő ez a probléma az utódok között.
Mivel az utóbbi években egyre több szemészeti problémával (pl. katarakta, glaukóma, PRA) küszködő vizsláról hallunk, bevezettük tenyészkutyáink szemészeti szűrését is.


Füzesiné
Szegvári Zsuzsa