Vidám szilvesztert !(avagy a petárdázás, tuzijátékozás átka)

Füzesi Zsuzsa:

Vidám Szilvesztert, boldog új esztendot – de mindenkinek…

(avagy: jobb félni, mint megijedni!)

December… Karácsony, Szilveszter, Újév… talán még napsütésben szikrázó hótakaró is lesz, vadászatok, kirándulások kutyáinkkal, barátainkkal…

Hagyományosan a december az ünneplés, a vidámság, az öröm, a szeretet idoszaka mindnyájunknak, talán évszázadok óta.

Azonban tavaly (igazándiból nem is tavaly, mert a probléma már néhány éve itt van, csak ódzkodtunk tudomást venni a veszélyrol, mi, kutyások) valami megváltozott; hirtelen sokunk (túl sokunk) számára csattanós vége lett a jókedvnek, ünnepnek: jött a petárdasokk!

Tavaly a szilveszteri vidámkodás rémálomba fulladt sok kutyás sporttársunk számára, hiszen kutyák ezrei vesztek el, haltak meg rémülettol kergetve az autóutakon (január 1-jén reggel az M0-ás 5-ös és 7-es közötti szakaszán 17 kutya-holttestet számoltunk meg); kínlódva kóboroltak a városok utcáin; az állategészségügyi (sintér) telepek és menhelyek megteltek -- közben gyerekek és felnottek ezrei keresték-siratták családtagjaikat (kedvenceiket). Történt olyan is, hogy a kutya játékosan felkapta a kertbe behajított petárdát… a folytatást el lehet képzelni, meg a család kisgyerekének a lelki állapotát is, aki a zajra kiszaladt a kertbe.

Persze nem csak a kutyásokat érintette rosszul ez az újfajta néporület. Öregek, kisgyerekek, szívbetegek igencsak megszenvedték azt a napot.

Miért is olyan nagy probléma a kutyáknak a tuzijáték, a petárda-özön ? Hiszen alapkövetelmény a legtöbb fajtával szemben a jó idegrendszer, a zajturés! Miért van az, hogy pl. a vadorünk többéves vadászati gyakorlattal bíró drótos német vizslája is rémületében átmászott embermagas kerítések során, hogy végül három nap múlva egy autóút mellett, elütötten találja meg gazdája? O aztán hallott lövést eleget életében, és mégis bepánikolt!

Mert a fegyverdördüléshez, a szokásos városi zajokhoz (fékcsikorgás, defekt, konyhai csörömpölések) fokozatosan hozzászoknak ebeink, azok legtöbbje nem folyamatos, és egy irányból jön, a kutya számára betájolható, kezelheto. De a tuzijáték sivító hangja más, a kutya számára szokatlan, érthetetlen és félelmetesen eros fényhatás kíséri, ami körülveszi ot, úgy érzi, nincs menekvés. Ugyanez a helyzet a petárdával – általában több irányból is jön robbanás, és nem csak hanginger, hanem légnyomás változás is kíséri, amit kutyáink érzékelnek és nem értenek.

Sajnos még azokat a kutyákat sem érezhetünk teljesen biztonságban, amelyek abszolút szilárd idegrendszeruek és tapasztaltak a hasonló rendkívüli helyzetekben: még mindig ki vannak téve ostoba „humanoidok” tréfájának, akik esetleg hozzávágják a petárdát a kutyához, vagy a házához, stb.

Mit tehetünk? Nekünk, kutyásoknak fel kell készülni az 'ostromra' Szilveszter táján. (megjegyzem, mifelénk már Szentestén is volt petárdázás, tuzijáték, ami számomra teljesen érthetetlen logikai bukfenc)

Mivel nem remélem, hogy a féllegális petárdaárusítók önmegtartóztatása révén idén kevesebb áru kerülne az utcára, fel kell készülni a tavalyi állapot ismétlodésére.

Javaslom, hogy a kertben lakó kutyákat Szilveszter késo délutántól zárják be garázsba, pincébe, valami olyan helyre, ahova lehetoleg a hang csökkentett mértékben szurodik be, és ami minden oldalról- fölülrol tökéletesen zárt és kívülrol se dobható be semmi .

Ha a kutya tudottan fél a zajoktól, akkor érdemes Sedaline -nal elbódítani – ezt persze elozetesen az állatorvossal meg kell beszélni.

A tavalyi tapasztalatokra támaszkodva, a helyi „szokások” figyelembevételével az utolsó séta idopontját (és ennek vonzataként az etetés-itatás idejét is) úgy válasszuk meg, hogy az még az örömködés várható kezdete elott legyen. Javaslom, hogy Szilveszter napján, lakott helyen a kutyáját mindenki vezesse szigorúan (biztonságos) pórázon, még futtatóban se engedje el. Nagyon hasznos, ha a tapasztalatlan kutya társaságában van egy nyugodt, bátor 'vezéreb', akinek jelenléte bátorítást, helyes viselkedésmintát jelent a fiatalnak.

Akinek fiatal vagy érzékenyebb lelkületu kutyája van, az lehetoleg töltse otthon a Szilvesztert, vagy legalábbis a kritikus idoszakra térjen haza. (Persze az is megoldás lehet, ha otthonra szervez egy kutyás bulit, ahol együtt bátorítják az ebeket.)

Fiatal vagy tapasztalatlan kutya esetében nagyon fontos, hogy az elso élmény ne legyen rossz. Mifelénk – gondolom, sokhelyütt - szinte egész évben vannak tuzijátékok (elvégre mindig van valakinek névnapja, születésnapja), ezért mindenképpen érdemes felkészíteni a növendékeket az újfajta kihívásra. Magam részérol, amikor kölyök van a háznál, az elso hangra rohanok hozzájuk, és addig játszom velük, jutifalatokat dobálok nekik, amíg vége nem lesz a tuzijátéknak, petárdázásnak. Ily módon, néhány alkalom után már pozitív a kölykök reagálása: az elso hangra maguk jelentkeznek, mondván, buli-ido van, gyere! Ez már jó alap a további szoktatáshoz.

Ezt a módszert, vagyis a kellemes élményhez társítást javaslom mindenkinek. Ha az elso petárdázáson, tuzijátékozáson sikerül pozitív élményként végigvinni a kutyát, a következo már könnyebb lesz. Ha a kutya megijed, vagy idegesen figyel a furcsa külso zajra, nem a vigasztaló simogatás a helyes gazda-válasz (ez azt sugallhatja a kutyának, hogy igazad van, valóban félelmes valami az ott), hanem valami, a kutya számára pozitív tevékenység felkínálása, figyelemelterelés: lehet az valami nagyon szeretett játék, vagy ritkán adott jutifalat, ritka csemege kínálása apró részletekben.

Az érzékenyebb, félosebb kutyák esetében nem árt egy kis elotréning, még van egy kis ido a felkészülésre: pozitív élménnyel társítva fokozatosan szoktatni a kutyát a hirtelen, eros ingerekhez, zajokhoz. Biztos vagyok benne, hogy a kutyakiképzo iskolák is szívesen segítenek a náluk jelentkezoknek.

S még valami: lehetnek környezetünkben olyan kutyák, akikre kevésbé figyel oda gazdájuk, vannak olyan gazdák, akikhez nem jutnak el idejében a figyelmeztetések, tanácsok. Segítsünk egymásnak és egymás ebeinek, egy beszélgetés keretében vessük fel ezt a kérdést, próbáljuk minél több helyen megelozni a bajt!

Legyen mindenkinek vidám a Szilvesztere, és foleg nagyon békés és boldog